Seminar Hari Pejuang Kanser Kebangsaan

Ahad, 16 Julai 2017. Saya telah diundang untuk menyertai seminar yang dianjurkan oleh Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia dan saya ingin merenung pada pengalaman diri sendiri. Topik seminar adalah tentang pengalaman saya dalam menangani kanser dari sudut pandang penjaga.

Seminar ini memberi kesempatan untuk bekerja dengan salah satu kumpulan sokongan hebat yang pernah saya temui. Mereka adalah orang-orang hebat yang telah mendedikasikan masa dan wang untuk mengurangi kesakitan pada pesakit kanser dan penjaga.

Persatuan Kanser Kebangsaan telah melakukan banyak perkara dan saya sangat terkejut mendengar tanggungjawab yang diambil oleh mereka. Antaranya, mereka menganjurkan seminar demi seminar, sesi berkongsi pengalaman, talian percuma kanser dan banyak lagi. perspektif berbeza juga diambil untuk membantu, oleh kerana itu selain menyebarkan pengetahuan, mereka juga dapat memasukkan yoga, meditasi, melukis dan kaedah lain untuk mengatasi rasa sakit (fizikal dan emosi) kanser.

Rata-rata peserta berpengalaman dengan kanser – pesakit kanser, penjaga, saudara atau pesakit kanser yang selamat. Mereka telah melalui masa yang sukar. Kami membahas tentang biopsi, pembedahan radikal, terapi radiasi, kemoterapi, pemindahan sum-sum tulang dan banyak lagi prosedur. Jika kami membicarakan tentang kesan sampingan rawatan atau komplikasi, maka hari itu akan menjadi tersangat panjang.

Di hari tersebut para peserta tersenyum dan menikmati seminar yang dianjurkan. Mereka telah melalui waktu yang sukar dan itu menjadikan mereka lebih kuat. Kehidupan adalah rahmat ketika dikelilingi mereka yang tersayang. Menemui mereka adalah seperti sebuah keluarga, keluarga yang besar pelbagai warna kulit, kepercayaan, latar belakang dengan satu kesamaan – kami semua mempunyai kaitan dengan kanser.

Pujian kepada pasukan dan saya amat berbesar hati dapat menyertai seminar ini.

Kunjungilah laman web mereka dan berikan sokongan anda sedaya yang boleh.

Close Menu
×
×

Cart